Vaeltaminen ja retkeily
Lähireittejä
Suurin osa Utsjoen alueen retkeilyreiteistä kulkee vanhoja polkuja tai muita kulku-uria seuraten tunturilaaksoissa ja ylängöillä. Lähtöpaikoilla on opastustaulut, joissa kerrotaan reitin kulku ja reitin varrella sijaitsevat kohteet. Reitit on merkitty paaluilla ja viitoilla, vetisimpiin tai vaikeakulkuisimpiin paikkoihin on rakennettu pitkospuut. Reitit ovat pääosin helppokulkuisia, mutta joillakin reittiosuuksilla on varsin suuret korkeuserot. Reittien varrella olevat laavut ovat kaikille avoimia ja tarkoitettu päiväkäyttöön, ei yöpymiseen. Tulenteko on sallittu vain sitä varten osoitetuilla paikoilla. Reitit löytyvät myös Utsjoen ulkoilukartalta.
Ellin polku 3,8 km, Utsjoki
Reitin lähtöpaikka on 2 km päässä Utsjoen kirkonkylästä Tenontietä Karigasniemen suuntaan. Ellin polku kulkee läpi Kuolleidenkuolpunan (Jámežiid guolbba) ja noin kilometrin päässä saapuu jyrkänteelle, josta avautuu näköala Ellinkuolpunaan (Elleguolbba) ja lähituntureille aina Norjan Rastigaisalle (Rástegáisá) asti. Törmällä sijaitsee näköalatasanne, josta reitti jatkuu portaita pitkin alas Ellinkuolpunaan. Tämän jälkeen reitti kulkee Ellinkuolpunan läpi Tenon Aittikosken (Áiteguoika) rannalle, jossa sijaitsee Metsähallituksen ylläpitämä päiväkota, tulistelupaikka, ulkokäymälä ja halkovaja. Reitti palaa takaisin lähtöpaikalle samaa polkua pitkin. Maasto on helppokulkuista kangasmaastoa.
Kalkujoenlammen polku 5,9 km, Utsjoki
Reitti alkaa Utsjoen kirkonkylältä (Miessipolku 4). Polun alkuosa kuuluu Metsähallituksen ylläpitämään Utsjoen retkeilyreittiin (Utsjoen luontotupa – Kuoppilasjärvi – Mantojärvi). Kalkujoenlammelle (Gálgojohláttu) johtava polku erkanee Kuoppilasjärven reittipolusta noin 2,6 kilometrin päässä lähtöpisteestä. Polkujen risteyksestä on 0,8 kilometriä Kalkujoenlammen Metsähallituksen ylläpitämälle taukopaikalle, jossa on päiväkota, tulistelupaikka, ulkokäymälä, ekopiste ja halkovaja. Kalkujoenlammelta reitti laskeutuu Annakurua (Ánnagurra) pitkin koululle. Reitti päättyy joko urheilukentän laidalle tai vaihtoehtoisesti jatkuu 1,5 km matkan takaisin lähtöpisteeseen pururataa ja jalkakäytävää pitkin.
Reitin alkuosa on jyrkkää kivistä nousua, mutta muuttuu sitten helpommaksi tunturiylängöksi. Reitin loppuosa, jossa polku kulkee Annakurua pitkin alas koululle, on erittäin jyrkkää kivistä laskua. Reitti on vaikeahko. Kalkujoenlammen kodalle voi nousta suoraan urheilukentältä Annakurun polkua pitkin. Urheilukentältä Kalkujoen lammelle, rinnettä ylös, on matkaa 1,0 km.
Utsjoen geologinen luontopolku 3,5 km, Utsjoki
Utsjoen kylältä alkava geologinen luontopolku kertoo Utsjoen maaperästä, sen muodoista ja kehittymisestä. Polku kulkee osittain Kalkujoenlammen reittiä pitkin. Reitti nousee Kalkujokivartta ylös kodalle ja laskeutuu Annakurun polkua alas.
Skalonjuovččan polku 5,8 km, Karigasniemi
Reitin lähtöpaikka on 6 km Karigasniemen kylältä Kaamasen suuntaan, Ailigastunturille johtavan tien varressa. Reitti nousee Ailigastunturin länsirinnettä, mistä avautuu panoraamanäkymä Inarijoelle, Karasjoelle ja Tenojokilaaksoon. Lännessä siintävät Norjan tunturit ja etelässä Muotkatunturit, jotka sijaisevat Inarin kunnan rajalla. Reitti jatkuu tunturiylängön yli taukopaikalle, missä sijaitsevat Metsähallituksen ylläpitämä päiväkota, tulistelupaikka, ulkokäymälä, ekopiste ja halkovaja. Reitin puolivälissä on puro, Láŋkkája, jossa on levähdyspaikka. Reitti palaa takaisin lähtöpaikalle samaa polkua pitkin. Reitti on pääosin helppokulkuista tunturiylänköä.
Sulaojan luontopolku 2 km, Karigasniemi
Luontopolku kertoo Sulaojan pyhästä lähteestä ja muun muassa tunturimittarin toukan aiheuttamista tuhoista vuosina 1965–1966. Polku sijaitsee Paistunturin erämaan eteläpuolella, Kevon reitin eteläisessä päätepisteessä.
Skaidijärven polku 5,8 km, Nuorgam
Skaidijärven reitti on yksi Utsjoen suosituimmista ja hyvästä syystä, sillä reitti kulkee upealla tunturiylängöllä. Reitin varrelta onkin laajat näkymät, hyvällä säällä jopa satojen kilometrien päähän. Reitti on helpokulkuinen.
Reitin lähtöpaikka on Pulmankijärventien varressa noin kilometrin päässä Nuorgamin kylältä. Reitti lähtee moottorikelkkauran portilta ja yhtyy noin puolen kilometrin päässä vanhaan Skaidijärvelle (Skáidejávri) johtavaan polkuun. Skaidijärvellä on Metsähallituksen ylläpitämä päiväkota, tulistelupaikka, ulkokäymälä, ekopiste ja halkovaja. Skaidijärvi on rautuvesi, jossa tarvitaan kaikenlaiseen kalastamiseen (myös pilkkimiseen) Metsähallituksen virkistyskalastuslupa. Skaidijärveltä reitti jatkuu kohti Isonkivenvaaraa (Stuorrageađggevárri), jossa polku ylittää Pulmankijärventien.
Reitin alkuosa on vetistä ja kivistä, mutta muuttuu pian tasaisesti nousevaksi helppokulkuiseksi poluksi. Isonkivenvaarassa on kulttuurimuisto istumakivi, jolla on levähdetty, kun on noustu kylältä tunturiin. Pulmankijärventien varressa on jokivenettä esittävä, kivistä rakennettu ympäristöteos Nuorgamiinmenijä.
Vaellusreittejä
Utsjoen retkeilyreitti 25 km tai 35 km
Utsjoen kirkonkylältä (Miessipolku 4) alkaa Paistunturin erämaaalueella kulkeva Utsjoen retkeilyreitti. Reitin eteläinen päätepiste on Utsjoen kirkon läheisyydessä Mantojärvellä. Polun varrella on erämaisia järviä ja jokilaaksoja. Reitin varrella nähtävä korkein tunturinhuippu on Roavveoaivi (466 m), jonka huipulta on upeat näkymät erityisesti Norjan lumihuippuiselle Rastigaisalle. Yläseitikkojoki (Badjeseavttet) ylitetään kahlaten ennen saapumista Mantojärvelle. Tämä kohta on myös kierrettävissä tien kautta.
Utsjoen retkeilyreitti rengasreittinä, 35 km, on käytännössä Utsjoen retkeilyreitti, johon liittyy Mantojärven ja Utsjoen yhdistävä 10 km polkuosuus. Reitin lähtö ja päätepiste on Utsjoen kirkonkylällä. Polku on suurimmaksi osaksi avotunturia. Viimeinen osuus Mantojärveltä Utsjoelle kulkee Alaseitikkojoen (Vuolleseavttet) laakson kautta, josta polku nousee vielä Alaseitikkovaaralle (Vuolleseavttetvárri 299 m) ennen laskeutumista Utsjoen kirkonkylään.
Palvelut: Kuoppilasjärven, Námmájärven ja Alaseitikon tulentekopaikat sekä Kuoppilasjärven autiotupa (Goahppelašjávri).
Kevon retkeilyreitti 63 km
Reitti kulkee puiston halki rotkoaluetta pitkin Sulaojalta Kenesjärvelle. Polku kulkee välillä kanjonin pohjalla, välillä ylhäällä ylängöllä ja ylittää kanjonissa virtaavan Kevojoen kolmesti. Matkalla näyttäytyvät luonnonpuiston komeimmat nähtävyydet mm. Fiellun putous sekä Kevon seinä; paikka, jossa rotkolaakso repeää ja avautuu näkymään retkipolun varrella. Reitti on haastava.
Ruktajärvellä on autiotupa. Suohppášájalla ja Gamajotnjálbmeluobbalilla on sääsuojana lapinlaavut päiväkäyttöön. Fiellun putouksella ja Njakaljärvillä on sääsuojana turvekammi, joka on tarkoitettu vain päiväkäyttöön, ei yöpymiseen.
Kuivin reitti 86,5 km
Reitti kulkee osaksi Kevon reittiä pitkin. Se haarautuu Kevon reitistä Ruktajärven kohdalla kohti Njávgoaivin ja Kuivin autiotupia. Kuivin reitti kulkee tunturialueella Paistunturin erämaassa. Takaisin Kevojoelle reitti palaa Fiellun putouksen pohjoispuolella, josta se jatkaa takaisin Ruktajärvelle. Matkan pituus Sulaojalta Kuivin kautta Kenesjärvelle ilman Fiellulla poikkeamista on 77 km. Autiotupia on Ruktajärvellä, Njávgoaivilla ja Kuivilla.
Sevettijärvi–Pulmankireitti 60–70 km
Reitti kulkee Suomen suurimman erämaa-alueen, Kaldoaivin, itäosassa. Eteläinen päätepiste on Sevettijärven kolttasaamelaisessa kylässä ja pohjoinen päätepiste on Pulmankijärven eteläpäässä, josta on 20 kilometrin maantiematka Nuorgamiin. Reitin eteläpää on männikkökangasta, pohjoisessa maisema muuttuu paljakkasoiksi ja tunturiylängöiksi. Vesistöjensä vuoksi reitti sopii hyvin virkistyskalastajille. Vesistöt ylitetään venelossilla, kahlaten tai sillan yli kulkien. Maasto ei ole vaativaa, mutta retkeilijän on huomioitava alueen erämaisuus. Lisäki, erityisesti korkean veden aikaan, vesistöjen ylitykset voivat olla haastavia.
Palvelut: Tsuomasjärven, Tsaarajärven, Huikkimajoen, Rousajärven ja Iisakkijärven autiotuvat sekä Opukaskönkään laavu. Huomioittehan, että Opukasjärven autiotupa on palanut, mutta näkyy vanhemmissa kartoissa.
Huomaathan alueen erityisolosuhteet!
Erämaassa liikkuminen vaatii paitsi hyvää fyysistä kuntoa, myös monenlaisia retkeilytaitoja. Tuntureilla lumisade voi yllättää kesälläkin, avunsaanti onnettomuustilanteissakin ottaa usein aikaa ja puhelimen kuuluvuus on monin paikoin huono. Lisäksi polttopuuta on paikoin erittäin heikosti saatavilla.
Suosi merkattuja reittejä. Varustaudu aina pahimman varalle, äläkä yliarvioi omaa kuntoasi! Pakkaa mukaasi ensiapuvälineet, lämmintä vaatetta, reilusti ruokaa ja juomaa ja varaudu säätilojen nopeaan vaihtumiseen! Ilmoita reittisuunnitelmistasi majoituspaikkaasi tai tutulle. Aloittelijan on turvallisinta suunnata erämaahan paikallisen oppaan kanssa. Luontoliikuntalajien harrastaja liikkuu luonnossa jokamiehen oikeudella ja omalla vastuullaan.
Utsjoki tarjoaa runsaasti erilaisia liikuntamahdollisuuksia kaikkina vuodenaikoina. Kokeile jotain itsellesi aivan uutta tapaa tutustua luonnon vahvaan läsnäoloon Tenojokilaaksossa!


Palveluksessasi
Hotellit, Lomamökit ja -kylät, Matkailu ja majoitus, Ohjelmapalvelut, Ravintolat ja kahvilat
Leirintäalueet, Lomamökit ja -kylät, Matkailu ja majoitus, Ohjelmapalvelut, Ravintolat ja kahvilat
Leirintäalueet, Lomamökit ja -kylät, Matkailu ja majoitus, Ohjelmapalvelut, Ravintolat ja kahvilat
Hotellit, Leirintäalueet, Lomamökit ja -kylät, Matkailu ja majoitus, Ohjelmapalvelut, Ravintolat ja kahvilat