Tekemistä

Pyöräily Utsjoella

Utsjoen kunnasta löytyy pyöräilyreittejä sekä maastopyöräilyn haasteita hakeville harrastajille että  mielenkiintoisia kohteita kaipaaville retkipyöräilijöille. Alueen yritykset tarjoavat vuokravarusteita, kuljetuspalveluita sekä majoitusta, ruokaa ja lämpimän saunan. Erämaareiteillä ei ole opastusta, joten pyöräilijän on aina syytä pitää kartta mukanaan ja tutustua etukäteen alueen erityisolosuhteisiin.

Tenonlaakson reitti - Explore Utsjoki 3

Maantiepyöräily

Tenojokilaaksossa kulkeva Suomen kaunein tie, Tenonlaakson reitti, yhdistää Karigasniemen, Utsjoen kirkonkylän ja EU:n pohjoisimman pisteen, Nuorgamin. Pyörällä saat eniten irti reitistä ja sen maisemista. Tällä 145 km pyörätaipaleella on vaihtelevia maisemia, jylhiä tuntureita, historiaa sekä lukemattomia tuntureita lumoamaan vaativimmankin polkijan. Majoitusta ja muita palveluita löytyy reitin varrelta reilusti. Pyörällä on myös helppo poiketa joen toiselle puolelle Norjaan tai jatkaa aina Jäämerelle saakka.

Mikäpä sen parempaa kuin yhdistää pyöräilyyn itsensä hemmottelua ja uusia kokemuksia. Miltä kuulostaisi lämmin palju pyöräilypäivän päätteeksi, entä yöttömän yön pehmeässä valossa nautittu illallinen? Elämyksiä janoava taittaa osan matkasta venekyydissä pitkin Tenojokea, kapuaa yhdelle kolmesta Áilegas-tunturista ja viettää iltaa paikallisessa yöelämässä.  

Tenonlaakson reitin sivut löydät täältä.

Maastopyöräily

Utsjoella on MTB -reittejä eri puolilla kuntaa. Reitin ja sen pituuden voi valita kokemuksen ja kunnon mukaan. Vaativat nousut tarjoavat haasteen kovakuntoisellekin, kun taas tasaiset ja helppokulkuiset ylängöt jättävät tilaa luonnon vahvasta läsnäolosta ja huumaavasta panoraamamaisemasta nauttimiselle. Myös pitkä bikepacking-reissu onnistuu Utsjoen erämaissa hyvin. Maastopyöräilykausi Utsjoella kestää kesäkuun puolivälistä elo–syyskuulle.

fatbike

Fatbike on parhaimmillaan pehmeillä alustoilla, kuten lumella, hiekalla ja märillä poluilla. Talvipyöräilykohteena Utsjoki on erinomainen. Utsjoella on maastossa kevättalvisin paljon leveärenkaisella pyörällä ajettavaksi soveltuvia epävirallisia moottorikelkkauria. Fatbike -pyöriä saa myös vuokrattua useilta Utsjoen matkailuyrityksiltä.